Ιστορία

 • Από την έναρξη λειτουργίας του φορέα, 80 σχεδόν οικογένειες το μήνα, σε καθημερινή  βάση,  ενίοτε και περισσότερες, συντηρούνται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
 • Από το 2009 έως και σήμερα, ο φορέας ξεκίνησε την κοινωνική συνεργασία με   αλυσίδα τροφίμων του Νομού Δράμας, τα οποία  μας προμηθεύουν σε καθημερινή βάση, δωρεάν τρόφιμα, προς ανάλωση.
 • Συλλογή, αγορά και διανομή τροφίμων, ρουχισμού, παιχνιδιών, βιβλίων και άλλων στοιχείων που απαλύνουν την οικονομική δυσπραγία απόρων συμπολιτών
 • Σε καθημερινή βάση γίνεται μεταφορά των τροφίμων στην έδρα του φορέα όπου και ακολουθεί η όλη επεξεργασία των στοιχείων όπως συλλογή, διαλογή,  ταξινόμηση και συσκευασία.
 • Σε καθημερινή βάση από την έδρα του φορέα ξεκινά το «ταξίδι» της διανομής των προϊόντων στους άπορους συμπολίτες
 • Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα και για όλο το δεκαπενθήμερο των εορτών, με δαπάνες του φορέα προσφέρονται προς σίτιση πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειες
 • Ο φορέας στηρίζει, όποτε κρίνεται απαραίτητο, ιατρικές ανάγκες άπορων συμπολιτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
 • Ο φορέας χορηγεί εφάπαξ ένα χρηματικό ποσό για έκτακτες περιπτώσεις συμπολιτών που χρήζουν βοήθειας
 • Ο φορέας καλύπτει τα έξοδα θέρμανσης και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ανήμπορων συμπολιτών
 • Βασικός πυλώνας του φορέα μας αποτελούν επιμέρους δράσεις επισιτιστικής βοήθειας σε άπορους συμπολίτες μας , σε αυτόν τον στόχο εταιρίες  τροφίμων και προϊόντων  στάθηκαν αρωγοί στο έργο μας.
 • Ο Φορέας  μας πραγματοποίησε συμπράξεις με φορείς και πολίτες για την ενίσχυση του κοινωνικού και προνοιακού έργου. Πετυχαίνοντας  την επάνδρωση εξοπλισμού για την ομαλή λειτουργία  του Φορέα.
 • Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα παρακάτω: Δωρεά 7.000 ευρώ από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, όπου και χρηματοδότησε τον φορέα μας για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.( ψυγείο , καταψύκτης κ.α)
 • Στις 19/2/2014 και 08/01/2015 το έργο του φορέα μας προβλήθηκε από  την εκπομπή « Με αγάπη» κοινωνικού περιεχομένου  από κανάλι   πανελλαδικής εμβέλειας.
 • Παράλληλα, στο πλαίσιο κοινωνικών και αναπτυξιακών συμπράξεων με στόχο την ενίσχυση των σκοπών του, προχώρησε   στη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον Οκτώβριο του 2013 και συνεχίζεται μέχρι 02/01/2016 καλύπτοντας έτσι τα έξοδα μισθοδοσίας δύο θέσεων απασχόλησης όπως ενός επιστήμονα Κοινωνικού Λειτουργού και ενός οδηγού για τη μεταφορά στοιχείων και εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών.
 • Από τον Ιανουάριο του 2014  μέχρι και σήμερα ο φορέας μας πραγματοποιεί πρόγραμμα στήριξης μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής του Ν. Δράμας με πρωινό γεύμα, με στόχο την καθημερινή παροχή υγιεινών σχολικών γευμάτων σε μαθητές, οι οικογένειες των όποιων αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
 • Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής Άγιος  Ιωάννης ο Ελεήμων είναι ένας  από τους 40  επιλεγέντες φορείς  ανάμεσα σε 305  Πανελλαδικά όπου  στα πλαίσια του προγράμματος «  Είμαστε   όλοι πολίτες»   σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη    υλοποιεί ένα κοινωνικό φροντιστήριο στο Δ.Δ Χωριστής  του  Ν. Δράμας. Την Πέμπτη 23/10/2014 έγινε η τελετή έναρξης του έργου και τελέσθηκε ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» για το σχολικό έτος 2014-2016.Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μαθητές των σχολικών μονάδων της κοινότητας Χωριστής Δράμας. Συγκεκριμένα θα παρέχονται δωρεάν μαθήματα σε 100  μαθητές (Δημοτικού, Γυμνασίου και  Λυκείου) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .Για το σκοπό αυτό ,ο φορέας  προχώρησε στην σύμβαση έργου για  Δέκα εννέα μήνες, με 4 εκπαιδευτικούς
 • Στο εγχείρημα  αυτό, έχουμε στο πλευρό μας και  12 εκπαιδευτικούς όπου εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό Φροντιστήριο με στόχο να καλυφθεί όλο το φάσμα των μαθημάτων. (Σύνολο 172 ώρες διδασκαλίας τον μήνα 16 εκπαιδευτικοί) Στο σύνολο ασχολούνται 22 άτομα.

Το φροντιστήριο  λειτουργεί απογευματινές ώρες σε αίθουσα που μας παραχώρησε ύστερα από αίτημα του φορέα μας ο Δήμος Δράμας στο  Δημοτικό Σχολείο Χωριστής και τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο του 2016.

Καθημερινά το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων μέσα από σκληρή εργασία, μεράκι και αγάπη προς το συνάνθρωπό του αποτελεί ένα παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης στην πράξη.